Leerdoelen BVG

Kerndoelen vanuit het SLO 

Wat moet je je leerlingen meegeven? 

Voor het leergebied Kunst & Cultuur zijn in de wet vijf globale kerndoelen vastgesteld: 

  • 48.  De leerling leert door het gebruik van elementaire vaardigheden de zeggingskracht van verschillende kunstzinnige disciplines te onderzoeken en toe te passen om eigen gevoelens uit te drukken, ervaringen vast te leggen, verbeelding vorm te geven en communicatie te bewerkstelligen. 
  • 49.  De leerling leert eigen kunstzinnig werk, alleen of als deelnemer in een groep, aan derden te presenteren. 
  • 50.  De leerling leert op basis van enige achtergrondkennis te kijken naar beeldende kunst, te luisteren naar muziek en te kijken en luisteren naar theater-, dans- of filmvoorstellingen. 
  • 51.  De leerling leert met behulp van visuele of auditieve middelen verslag te doen van deelname aan kunstzinnige activiteiten, als toeschouwer en als deelnemer. 
  • 52.  De leerling leert mondeling of schriftelijk te reflecteren op eigen werk en werk van anderen, waaronder dat van kunstenaars. 

Deze vijf kerndoelen gelden voor alle kunstdisciplines. Kortom het gaat om de vaardigheden produceren, presenteren, kijken en luisteren, verslag doen van ervaringen en reflecteren. 

Je bent als docent zelf verantwoordelijk voor hoe je de kerndoelen inpast in de onderwijspraktijk.

Leerdoel:  

Gereedschappentest; De leerling leert door deze kennis de juiste materialen en gereedschappen toe te passen.  

Beeldbegrippen: Door kennis te krijgen van de juiste benamingen en voorbeelden van kunstwerken/kunstenaars leer je beter te begrijpen hoe je je werk kunt uitleggen. Ook krijg je hierdoor een bredere schat aan kennis die je weer kunt toepassen in je eigen werk. 

Beeldverslag: De leerling leert met enige achtergrondkennis de verschillende disciplines te onderzoeken en toe te passen om eigen verbeelding vorm te geven. 

Idee schetsen: de leerling leert door het gebruik van tekenvaardigheden, te onderzoeken en toe te passen van eigen gevoelens, ervaringen en ideeën.  

Uitvoeren werkstuk 3D: Je leert je eigen ideeën vorm te geven door middel van verschillende materialen en technieken. Ook leer je door je ervaringen om beter te worden om je ideeën te verbeelden.  

Uitvoeren werkstuk 2D: Je leert je eigen ideeën vorm te geven door middel van verschillende materialen en technieken. Ook leer je door je ervaringen om beter te worden om je ideeën te verbeelden. 

Presenteren: De leerling leert eigen kunstzinnig werk, alleen of als deelnemer in een groep, aan derden te presenteren. Daarnaast leer je te reflecteren op je eigen werk. 

Toeschouwer bij een presentatie: De leerling leert mondeling te reflecteren op het werk van anderen.